De unge gider ikke spille håndbold

En stolt håndbold nation

I Danmark er vi gode til at spille håndbold, faktisk er vi så suveræne, at både vores dame- og herrelandshold har kunnet kalde sig både europamestre og verdensmester flere gange. Og statistikker viser, at vi er helt vide med at se vores helte boltre sig på håndbold banen; ikke mindre end 2,74 millioner danskere så de danske håndboldherrer triumferer i VM-finalen mod Norge tilbage i januar 2019. Og efter VM kunne man konkludere at overordnet set var slutrunden herhjemme en kæmpe succes målt på seere, tilskuer og interesse. Men meget tyder på at interessen ikke rækker helt der hen, hvor danskerne selv snører håndboldskoene og griber bolden.

 

Foreningshåndholden savner medlemmer

Undersøgelser viser, at der blandt børn og unge er færre og færre der spiller håndhold. Tal fra Danmarks Idrætsforbund viser, at Dansk Hånbold Forbund år efter år mister medlemmer, og desværre ses dette fald i medlemmer også bland de unge, som er dem der skal præge fremtidens ligaer og landshold. Konkrete tal viser at i perioden fra 2006 til 2017 afsluttede lidt over 15.000 børn og unge under 24 år deres håndboldskarriere. Det var blandt de 13-18 årige piger at frafaldet var størst, faktisk har 30 procent i denne aldersgruppe de seneste 11 år nedprioriteret håndbold som fritidsaktivitet.

 

Konkurrencen er stor

Årsagen til det det faldende antal håndboldspillende børn og unge kan bl.a. findes i væksten af nye idrætstilbud til børn og unge. Håndbold er således udfordret af mange andre nye idrætsaktiviteter, aktiviteter, der måske passer bedre ind i de unges liv, da de er mere fleksible. Undersøgelser viser at især fitness i kommercielle centre er meget populær hos den yngre generation. Det er mere fleksibelt, og der er mange forskellige muligheder.

 

Idræt er blevet individualiseret

Desuden taler den individuelle og fleksible fitness måske også til de unges fokus på sociale medier. Ifølge forskere på Idrættens Analyseinstitut har de unge i dag et ekstra lag i deres almindelig liv med de sociale medier. Det er en verden som betyder meget for de unge, og det passer de unge bedre at dyrke individuelle sportsgrene, da det er mere fleksibelt, men også passer ind i den sociale medie-verden, hvor kropsdyrkelse er af meget stor betydning. Idræt er altså generelt blevet mere individualiseret, og det går i ud over en sportsgren som håndbold.

 

Dansk Håndbold Forbud er bekymret

Hos Dansk Hånbold Forbud har fået øjnene op for det faldende antal medlemmer blandt børn og unge, og anerkender at de i høj grad er udfordret. Der arbejdes derfor på målrettede strategier for, hvordan man skal få vendt udviklingen, så flere børn og ugen atter snører håndboldskoene og oplever glæden ved at dyrke holdidræt.

One thought on “De unge gider ikke spille håndbold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *