Uddannelsesguide: bliv murer

Kan du lide at lære med hænderne? Så kan det være du burde overveje at blive murer. På erhvervsskolder i Roskilde og København kan man via en erhvervsuddannelse blive murer. En murers arbejde består i at bygge og vedligeholde huse lavet af sten. Under uddannelsesforløbet vil man derfor lære om forskellige slags sten og fliser, og hvordan disse kan holdes sammen med fuge og mørtel. Det kan tage mellem 4-4,5 år at blive murer, og kræver ikke meget mere end en bestået 9. eller 10. Klasse samt med minimum karakteren 02 i matematik og dansk. Som murer er der mange gode jobmuligheder, hvor man typisk vil have mulighed for at få et arbejde i et entreprenørfirma eller et murerfirma.

Om murer uddannelsen

murer bygger tilMed uddannelsen til murer i Roskilde og København vil du få en helt grundlæggende viden omkring husbyggeri. Du vil lære, hvordan du sætter mursten sammen i forskellige mønstre, således at muren ikke bare er holdbar men også ser pæn ud. Desuden vil du lære, hvordan du pudser facaden på et hus, så den efterfølgende kan blive malet, samt at opsætte fliser på gulve og vægge. Uddannelsen vil lære dig, hvordan du arbejder med fagets forskellige materialer og teknikker, hvilket indebærer at kunne læse arbejdstegninger samt at opstille stillads. Desuden vil du også få en viden om varmeisolering og lære, hvordan man arbejder med tagsten.

Som murer i Roskilde eller København er det vigtigt at kunne læse en arbejdstegning, da man skal kunne bygge et hus helt nøjagtigt efterfølgende. Murer uddannelsen vil også lære dig at støbe sokkel og gulv.

Uddannelsen til murer varer som hovedregel 4 år og 5 måneder. Uddannelsen består først og fremmest af et grundforløb, som tages på en erhvervsskole eksempelvis i Roskilde eller København. Første del af grundforløbet kan nemlig tages på alle erhvervsskoler i landet. 2. Del af grundforløbet udbydes dog kun på nogle bestemte skoler rundt omkring i landet. Grundforløbet varer typisk enten 20 eller 40 uger. Efterfølgende skal man også igennem et hovedforløb, som oftest vil veksle mellem skoleforløb og praktikperioder.

I løbet af skoleforløbet vil du blive undervist i murerteknik, fliseteknik, digitalt byggeri, tegning og systemstillads. Herudover skal du også have fagene byggeri, arbejdsmiljø, matematik og samfund. Praktikperioderne vil sørge for, at du bliver oplært i arbejdsopgaver som hører ind under den samlede uddannelse. Praktikken vil foregå på en given arbejdsplads eller i et praktikcenter. Uddannelsen til murer afsluttes med en svendeprøve.

Jobmuligheder som murer

Som murer har du mange jobmuligheder. Overordnet set vil du komme til at arbejde med det, som du allerede har lært på uddannelsen, og det som du nok allerede har prøvet i dine praktikperioder. Som murer arbejder man nemlig med bygning eller ombygning af huse, pudsning af overflader, tagdækning samt opsætning af fliser og gulvlægning. Typisk vil du have mulighed for at finde arbejde hos et murerfirma, eventuelt i Roskilde eller København, eller hos et entreprenørfirma. Som murer skal man dog være forberedt på, at man nok skal regne med at have nogle perioder med ledighed. Især om vinteren kan det være svært at finde job som murer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *