Nyt tag?

Sidste år satte en veninde og hendes kæreste, der er tømrer, et projekt i gang – de ville bygge et sommerhus Kæresten havde overtaget et sommerhus fra hans farmor. Det krævede en kærlig hånd, blandt andet skulle det have et nyt tag.

Nyt tag på et ældre sommerhus

tagpladerFormålet med dette projekt var, at bevarer så meget som overhoved muligt, da de ønskede dat bevare stemningen i huset, og ikke totalrenovere det, men da halvdelen af ejerne af huset er tømrer, vurderede de hurtigt, at de nok ikke kom udenom nogle ting der skulle foretages, hvis huset skal holde ligeså lang tid, som den forgående generation har bevaret sommerhuset.

Tømreren vurderet at facaden skulle renoveres, og at der generelt skulle shines up en smule i forhold til maling, nyt gulv osv. Dette kan betragtes som mindre ting – i hvert fald i forhold til, han også vurderede at sommerhuset skulle have et nyt tag. Det er eftersigende et noget mere omstændigt projekt i forhold til en klar maling på væggene. Ikke dermed at sige, det er nemt, hvis ikke man er vant til det, men det er en kende mere overskueligt at gå til. En tag er umiddelbart et uoverskueligt projekt, hvis ikke du er tømrer eller noget i den boldgade.

Et nyt tag er, ud fra hvad tømreren forklarede mig, ikke noget man bare lige bygger på en dag til en anden. Det er en proces der strækker sig lidt over noget tid, da det skal laves i flere lag, om man vil. Dernæst har husets størrelse naturligvis også noget at skulle have sagt. Er det et stort hus, er taget også stort, og det vil derfor tage længere tid, end hvis det er et mindre hus med et mindre tag.

Et nyt tag føles nærmest som et nyt hus

Et hus rummer på en måde to indtryk. Først og fremmest ser man huset udefra. Det første du ser er husets facade, altså hvordan huset ser ud udefra. Om det er lavet af træ eller mursten. Dette i samspil med husets tag, grund med mere. Dernæst træder man ind i huset og danner sig et indtryk i forhold til indretning, og hvilken stemning der er i huset.

Hvis disse to elementer gerne skulle spille en smule sammen er det også vigtigt at husets ydre hænger sammen med husets indre – og omvendt. Så altså, hvis indretningen bærer præg af den klassiske sommerhus stil, og ikke et moderne udtryk, passer det fint med et ydre der også har karakter af det samme. Derfor forklarede tømreren, at de i deres overvejelser om nyt tag, også tænkte meget over, at det ikke måtte blive alt for moderne, da det ikke ville hænge sammen med, hvordan huset tager sig ud indefra. Netop derfor valgte de at ligge et tag der fortsat havde et lidt ældre udtryk og altså på den måde var i harmoni med resten af huset. Huset står nu helt nyt tag, og det skulle gerne holde en årrække igen. Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *