Gode råd til dig som pårørende til hjerneskadet

Er en i din familie blevet ramt af en hjerneskade? Eller måske en af dine bedste venner? Ved du ikke helt hvordan du skal håndtere situationen? Som pårørende til en hjerneskadet, hvad end det er en medfødt hjerneskade eller senhjerneskade, kan det nogle gange være svært at finde ud af hvordan man skal tackle situationen. Især ved senhjerneskade kan det være næsten lige så hårdt for den pårørende som for den ramte. Alt ændrer sig på et øjeblik og man vil som pårørende ønske, at man bare kunne gøre sin kære raske igen. Desværre kan man som pårørende ikke helbrede, men man kan dog gøre nogle ting som letter hverdagen og bringer glæde for dig og den hjerneskadede. Især kommunikation med fagfolk og andre pårørende er helt essentiel.

hjemmehjælp

Få en grundig snak med fagfolkene

Som pårørende kan det være utroligt hårdt at se sin kære blive begrænset, i det omfang en hjerneskade medfører. Alt det I kunne lave sammen og tale om før er måske ikke muligt mere. Som pårørende har mange tendens til, at hænge sig fast i hvad der var engang i stedet for at se de fremskrift, den hjerneskadede gør under omstændighederne. Derfor kan det være en enormt stort fordel af have en god kontakt til de fagfolk der er omkring den hjerneskadede. Her kan især nævnes neuropædagogen, som højst sandsynligt er blevet tilknyttet din kære. Her har du at gøre med en person som ikke kendte din ven, ægtefælle, forælder, søster eller bror før hjerneskaden satte ind. Han eller hun har altså kun fremskridtene i sygdomsforløbet i hovedet og har ikke en masse gamle minder med i baggagen om hvordan det plejede at være. Det kan være enormt forfriskende og positivt at få en snak med en sådan fagperson om din kæres udvikling så du måske kan se tingene fra et lidt andet perspektiv.

Samtalegrupper med andre pårørende

Ud over den gode snak med fagfolkene kan det dog også være godt at få luft for sine bekymringer, frustrationer, men også sine glæder over små fremskridt, over for nogle der står i den samme situation som en selv. Hvor end du bor i landet, bl.a. på Faaborg og Midtfyn, er der samtalegrupper og andre muligheder for hjælp til dig som pårørende til hjerneskadet. I samtalegrupper sidder du med en masse mennesker, der ved præcis, hvad det er for nogle følelser, der suser rundt inde i én, når ens kære bliver ramt af en hjerneskade. Du kan få luft for dine tanker og følelser, når du har brug for det og du kan bare sidde og lytte og tage til dig, når det er det, du har brug for. Mange finder utroligt stor hjælp i samtalegrupper, hvor der er plads til følelser og frustrationer og hvor man får lov at tale frit, uden at der nødvendigvis kommer konkrete løsninger. Den endegyldige løsning til hvordan du skal håndtere at være pårørende til en hjerneskadet findes ikke. Men der findes masser ører, der er klar til at lytte og netop dét kan være det bedste middel på vej mod en accept af situationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *