Genoptræning er genvejen tilbage til job eller sport

Alvorlige fysiske skader kan ramme os alle, lige fra de mest erfarne idrætsudøvere til SOSU-assistenten, som hver dag skal gennemføre tunge løft og ensformigt fysisk arbejde. Også i forbindelse med ulykker, herunder særligt færdselsulykker, kan fysiske skader have store konsekvenser for den berørtes erhvervsevne nu og på sigt. Skadestyperne kan variere fra et overrevet korsbånd, ankelskader eller et diskusprolaps, som alle kan resultere i længere perioders fravær fra arbejdet eller den sport vedkommende elsker at praktisere. For det utrænede øje kan skadens egentlige omfang være vanskeligt at forstå, hvorfor det også kan være svært at fastlægge den bedste vej tilbage til et smertefrit liv, uden faglig hjælp og professionel rådgivning.

Et glimrende eksempel på denne problemstilling er historien om Jesper fra Fyn, som i forbindelse med en fodboldkamp kom alvorligt til skade. Jesper arbejdede til dagligt i en meget krævende stilling rent fysisk, og udsigterne til længere tids sygdom var derfor ikke en mulighed.

Hvordan skal jeg forholde mig til en skade?

Når skaden indtræffer kan selv den nære fremtid virke uoverskuelig – skal jeg gå fra fast lønindkomst til sygedagpenge og bliver jeg nogensinde i stand til at vende tilbage til mit gamle arbejde? Der er umiddelbart mange spørgsmål, som presser sig på, og det er derfor i langt de fleste henseender en rigtig god idé at alliere sig med en fagkyndig person. Fra denne artikel skal der lyde en stor anbefaling af virksomhederne i branchen for genoptræning, som over mange år har udført mirakler, og forkortet skadesperioder betydeligt. Hos langt de fleste udbydere af genoptræning laves der individuelle forløb for vejen tilbage til arbejde eller sportsdisciplin, som kombineres med løbende vejledning og opfølgende undersøgelser af fremgangen. På denne måde sikres det, at der rent faktisk sker en fremgang i sygdomsforløbet, og at eventuelle følgeskader opdages før de udvikler sig.

I Jespers tilfælde gjorde han uden tvivl det rigtige. Han søgte, på opfordring af sin praktiserende læge, efter muligheder for genoptræning nær hans bopæl i Odense. Dette betød, at han hurtigt var i bedring, og snart var tilbage på både arbejde og fodbolden.

genoptraening

Skader er for alle – det samme er genoptræning

Nogle vil påstå, at genoptræning udelukkende er for professionelle sportsudøvere – dette er dog langt fra sandheden. Almindelige mennesker har ligeledes stort gavn af en fagkyndig vurdering af vedkommendes skade, da det kan betyde at man kan komme sig over skaden hurtigere end man ellers ville. Her vil eksperter sædvanligvis tilrettelægge en personlig plan for træningen, som tager højde for en række fysiske forhold, for blandt andet at undgå følgeskader og dermed forværre situ- ationen.

Før du springer ud i genoptræning må du dog forstå, at der kræves en stor personlig indsats, hvis træningen virkelig skal gøre en forskel. Sørg derfor at sætte dig ned sammen med din kontaktperson, og sæt realistiske mål for din træning, som du ved at du kan overholde og undgå dermed at overdrive dine evner og dit engagement. Forsøg hellere at ramme et overkommeligt træningsniveau, som presser dig naturligt, men som ikke bliver uoverskueligt på lang sigt. Overholder du denne grundsætning har du allerede lagt et fornuftigt fundament, som du sammen med dine tilknyttede fagpersoner kan bygge videre på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *