Besøg den lokale ostehandler og få øjnene op for en helt ny verden af ost

Det er komplet lige meget om du bor på en gård i Nykøbing Mors, et rækkehus i Skive eller en lejlighed i Thisted. Ost er nemlig noget, som størstedelen af alle danskere nyder at spise, og det er lige meget deres geografiske, økonomiske og sociale position. De spiser det på morgenbrødet, til frokosten og nogle gange som en snack efter aftensmaden. Allermest populær er nok den klassiske franskbrødsmad med smør, en mild skiveost og marmelade eller syltetøj på toppen. Generelt er det de milde skiveoste, som hitter mest blandt den danske befolkning. Dette afspejler ikke de mange andre ovenud lækre typer oste negativt, det viser blot at de danske supermarkeder er slemme til kun at have denne variant liggende på deres hylder. Bliver det rigtigt eksotisk kan man måske finde en gouda, en rød cheddar eller en brie, men det bliver sjældent vildere end det. Og dette har fået mange danskere til at tro, at de faktisk ikke kan lide de lidt stærkere og mere eksotisk smagende oste. Men dette er en fejlagtig antagelse, for sandheden for de fleste er faktisk blot, at de aldrig har haft lejlighed til at smage dem og dermed indse, hvor gode de faktisk er.

forskellige oste

En ostehandler ved, hvilke oste der skal spises til hvilke typer tilbehør

Når der en sjælden gang imellem er en specialost at finde i køledisken hos supermarkedet, er det næste problem at ingen ved hvordan de skal spise den. Måske prøver de at spise den på brød og bliver vældigt skuffede over dens dårlige egnethed til dette. Eller også forsøger de at spise den til et ostebord og bliver frastødt af den stærke smag. Dette skyldes manglen på vejledning i, hvilken slags ost det er og hvad den bør spises til. Dette problem kan man dog helt undgå, hvis man helt dropper at købe din ost hos supermarkedet og i stedet vender snuden imod den lokale ostehandler. Her er der nemlig for det første et overdådigt udvalg af oste, som er det hos supermarkedet langt overlegent. Man kan selvfølgelig få den milde skiveost hvis det er hvad man foretrækker, men der er også mange andre at vælge imellem hvis man føler sig mere eventyrlysten. Bag disken står en ekspedient som er erfaren udi oste, og kan vejlede de mere forvirrede kunder om hvad der er op og ned inden for denne verden. Han eller hun vil kunne fortælle, hvilke oste der er gode til nybagt rugbrød, hvilke man kan servere til påskefrokosten og hvilke der er gode i lasagne eller til en dessert. Alt efter kundens præferencer, kan vedkommende også vejlede med hensyn til styrker, smagsnuancer og priser på produkterne. Hvis man vælger at aflægge en ostehandler et besøg, er der altså en stor sandsynlighed for, at man kan få en langt mere positiv oplevelse med de mere eksotiske oste end man ville have haft på egen hånd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *